Aanpakken van stress door aandacht voor wat je ervaart.

De gevolgen van de beperkingen van de laatste maanden zijn voor iedereen in min of meerdere mate voelbaar. Door het thuis werken is voor veel mensen de scheidslijn tussen privé en werk minder duidelijk. De omstandigheden thuis zijn niet bij iedereen geschikt om optimaal te kunnen werken. Velen missen de energie die sociale contacten hun normaal geeft. De verhoudingen met collega’s worden anders nu er op andere manieren wordt gecommuniceerd. Als je op je werk bent en wel bij elkaar bent is de situatie anders dan je gewend was.

Men wordt voortdurend uitgedaagd om in steeds veranderende omstandigheden een manier te vinden om zo goed mogelijk met de situatie om te gaan. Het is zoeken naar de situatie die zoveel mogelijk bijdraagt aan ons welzijn. In de wetenschap wordt positieve gezondheid gedefinieerd als het vermogen om je aan te passen en zelf de regie te voeren in allerlei omstandigheden.

“Positieve gezondheid is het vermogen om zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven” (Huber et al., 2018).

In 2020 staat dit vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren onder druk voor ons allemaal en dat kost ons energie. Misschien lukt het je om gewoon door te gaan en voel je je energiek en vitaal. Het is heerlijk als je die veerkracht hebt. Maar wat als je dat niet redt, als het je teveel energie kost, als je vaak last van een kort lontje hebt, als je altijd moe bent, als je voelt dat het je gezondheid aantast? Dan is het belangrijk dit te erkennen en te werken aan het terug pakken van de regie. Aandacht hebben voor veranderingen en wat dat met je doet heeft een positieve invloed op je gezondheid. Als je je bewust bent van hoe het met je gaat en je analytisch kunt kijken naar wat er gebeurt en hoe je je voelt onder invloed van verschillende omstandigheden, kan je ook bewuste keuzes maken voor wat je nodig hebt. Als je doet wat in je vermogen ligt om zo goed mogelijk met veranderende situaties om te gaan krijg je het gevoel terug dat je invloed hebt op je eigen situatie.

Voelen, analyseren, structureren, plan maken en regie pakken heeft een positieve invloed op je gezondheid.

Je hoeft dit niet alleen te doen. Erover praten met vrienden, familie en collega’s helpt. Een coach kan je professioneel helpen je balans en veerkracht te vergroten.

Mind2 BeYou Mind2 WorkWell

Wil je informatie over hoe Mind2 coaching je kan helpen? Stuur een mail naar wilma@mind2.nl of neem contact op via Contact

November 2020 is “Awareness of stress maand” bij de Nederlandse Vereniging van beroepscoaches (NOBCO) met als thema voor de week van 23-27 November: Covid-19 stress.