Relationele Intelligentie op het Werk

,

Esther Perel is psychotherapeut en schrijfster, opgegroeid in Belgie en woonachtig in New York, US. Ze is wereldwijd bekend en heeft naast haar eerste podcast genaamd Where should we begin?  nu een podcast genaamd How’s Work?https://estherperel.com/podcast

Haar expertise is (liefdes)relaties en seksualiteit. De laatste paar jaar vertaalt ze haar kennis en ervaring naar relaties op het werk en schrijft ze over relationele intelligentie op het werk. En dat boeit mij enorm omdat ik vind dat hoe wij omgaan met elkaar in bedrijven, wel wat meer aandacht mag hebben. Onze relaties op het werk hebben niet alleen invloed op ons welzijn, maar naar mijn mening ook grote invloed op het succes van een bedrijf.

The quality of our relationships determines the quality of our lives. I believe that human connection has transformative power in all aspects of our lives (Bron: https://www.estherperel.com).

Zij gelooft net als ik in het belang van relaties voor de kwaliteit van leven en dat geldt ook voor relaties op het werk. Ik heb jarenlange ervaring in het bedrijfsleven en in veel verschillende teams gewerkt. Het heeft mij altijd gefascineerd hoe een team waarin mensen elkaar lijken aan te voelen en te begrijpen snel tot succesvolle resultaten komt terwijl het als vanzelf lijkt te gaan. Iedereen is gemotiveerd om goede ideeën te delen, een stapje harder te lopen, flexibel te zijn en met elkaar mee te bewegen. Maar hoe vorm je dit soort teams, hoe bereik je dit in een team?

Volgens Esther Perel zoeken we meer dan vroeger nu ook op het werk naar voldoening en een manier om te zijn wie we graag willen zijn. Zij noemt in een interview in de Tijd ‘de Identity Economy’ (Bron: Management & Ondernemerschap, de Tijd, 2018).
Als haar in dit interview gevraagd wordt waardoor het met mensen vaak misgaat, zegt zij: ‘We zijn de hele tijd aan het twijfelen. Kijk naar de business van zelfhulpboeken en -filmpjes. Die vertrekt vanuit het idee dat je niet genoeg bent. Voor 1920 bestond het concept niet dat je als individu kon falen. Vandaag moet je steeds beter doen. Het is nooit genoeg! Dat is een van de drijvende krachten die de moderne mens ongelukkig maken. Daarmee kan je zowel het onbehagen in onze moderne relaties als het hoge aantal burn-outs verklaren. Het lijkt erop dat problemen ontstaan omdat we teveel van onszelf verwachten.’

Het heeft dus te maken met voldoen aan je eigen verwachtingen en niet bang zijn dat het allemaal niet goed genoeg is. Individuele personen die zelf in balans zijn, die weten wat ze wel en niet kunnen, waar ze mee bezig willen zijn in het leven, en daar tevreden mee zijn, kunnen goed samenwerken met anderen. Deze mensen benaderen anderen vanuit een open en geïnteresseerde houding. Zij hebben geen bevestiging nodig van de ander, maar zijn op zoek naar wat de ander te bieden heeft. Zij zoeken de positieve energie in zichzelf en verbinden die met de positieve energie van de ander. Het zijn mensen die in staat zijn de focus op de goede dingen te leggen, ook bij anderen. En dan krijg je wat Esther Perel beschrijft als ‘human connection gives transformative power’.

Het lijkt er op dat mensen die kunnen voldoen aan hun eigen verwachtingen en flexibel kunnen zijn in wat ze van anderen verwachten, het beste uit elkaar kunnen halen en daardoor succesvol zijn. Ieder mens heeft verwachtingen van zichzelf die een intrinsieke motivatie geven waaruit energie ontstaat. Hoe meer je werkt vanuit je eigen intrinsieke motivatie, hoe meer je dat ook van anderen kan waarderen en benutten. Dat lijkt mij nou relationele intelligentie. In ieder geval is het iets waaraan we bewust kunnen werken waardoor het werken meer voldoening geeft en we meer succes bereiken. Wie wil dat nou niet?

Wil je hieraan werken? Laat het me weten. Neem contact met me op om te bespreken wat we kunnen doen. Via telefoon 0621702704, mail wilma@mind2.nl of via de website https://www.mind2.nl/